2. Frankrig

Frankrig er sammen med Tyskland bestemmende for EU’s retning, men på grund af en årelang indenrigspolitisk stilstand og et sammenbrud af de etablerede partier, har landet mistet betydning. Også inden for EU. 

Den franske præsident Macron udgav før den valgkamp han vandt i 2017 en bog der beskrev det politiske projekt, han nu forsøger at gennemføre.

Det ønsker den franske præsident Emmanuel Macron at ændre på. Han fremlagde allerede få måneder efter sin tiltræden i 2017 i en tale på Sorbonne Universitetet et slags EU-politisk manifest. Hvad visionerne går ud på kan du høre nærmere om i del 1 – Macrons store ideer om fremtidens EU.

De kan kun blive realiseret i et tæt samarbejde med Tyskland. Hvordan forholdet er landene imellem er der fokus på i del 5.

Også på Frankrigs politiske hjemmebane sker der forandringer. Især hvad angår arbejdsmarkedspolitikken, hvor han vil lade sig inspirere af den danske tilgang, hvor bl.a. bedre arbejdsløshedshjælp, efteruddannelse og virksomhedspraktikker især skal give de mange unge arbejdsløse en ny chance.

For i Frankrig er det hver fjerde unge menneske, der går arbejdsløs – mod ni procent for alle franskmænd. I Danmark er det tilsvarende knap 10 procent arbejdsløse unge ud af en samlet arbejdsløshed på fire procent. Der er derfor nok at fat på i Frankrig, hvor også EU skal kunne hjælpe de arbejdsløse, hvis jobbet eller uddannelsen lader vente på sig.

Hvordan de unge ser på Frankrig i EU, kan du høre mere om i del 3.

Mens præsidentpartiet »La Republique En Marche!«, er påfaldende EU-positivt er partiet nærmest det modsatte af den tydeligste EU-kritiker i Frankrig,  den tidligere præsidentkandidat Marine Le Pen (fra partiet Rassemblement National, det tidligere Front National).

Hvad står denne skepsis for, og hvad siger tilhængerne af Marine Le Pen om hvorfor de vil stemme på EU-modstanderne. Lyt med i del 4. 

Del 1 – Macrons store ideer om fremtidens EU

Del 2 – Hvordan opfatter man egentlig EU i Frankrig?

Del 3 – Hvordan ser unge franskmænd på EU?

Del 4 – Hvor står EU-kritikerne i Frankrig?

Del 5 – Frankrig set med tyske øjne


Macrons store ideer om fremtidens EU

Den franske præsident, Emmanuel Macron, ønsker at reformere EU indefra og gøre fælleskabet dybere og tættere.

Dermed ønsker han at modvirke den nationalistiske dagsorden, som en række EU-lande er slået ind på.

Hvad består ideerne af og har Macron visioner for EU overhovedet gang på jorden? Lyt med på visionerne for fremtidens EU – hvis det står til den franske præsident.Olivier Rozenberg er politisk forsker med speciale i EU-forhold.

Hvordan opfatter man egentlig EU i Frankrig?

Frankrig vil hjælpe de arbejdsløse og sikre at EU også bør indføre en særlig EU-arbejdsløshedsforsikring, hvis man har særligt svært ved at finde arbejde efter en krise, fortæller en politikforsker fra Science Po i Paris.

I Frankrig er solidaritet en vigtig motivation og landet  har da også flere politiske end økonomiske interesser i EU, fortæller den franske politolog Olivier Rozenberg i Paris.


Valentin Richoux mener, at Brexit er et nederlag for alle inden for EU.

Hvordan ser unge franskmænd på EU?

Mød franske Valentin Richoux, der for tiden studerer i Berlin, og som mener, at EU-samarbejdet bør udvides, men at EU idag ikke er demokratisk nok, og det skaber en stor frustration hos mange vælgere. Det er især de unge der skal give EU en ny retning, mener han.

Mød også den 19-årige David Reviriego fra Bordeaux, der har været politisk aktiv for de konservative (Les Republicans) i Frankrig, men som idag bedre kan identificere sig med præsidentens parti »La Republique En Marche!« Begge deltog i juni 2018 i »European Youth Event« i franske Strasbourg, hvor mere end 8.000 unge fra hele Europa deltog.


Rassemblement National (RN) bruger myten om Jeanne D’arc, en fransk frihedshelt, som symbol på partiets EU-modstand ved valgkampen i 2017.

Hvor står EU-kritikerne i Frankrig?

Selv en væsentlig del af vælgerne hos Marine Le Pens parti Rassemblement National  – National Samling – det tidligere Front National, har svært ved at Frankrig skal forlade især euroen.

Alligevel har EU-kritikken godt fat i de franske vælgere der i 2017 gav Marine Le Pens parti et godt valg med næsten 35 procent af stemmerne ved præsidentvalget.

Hvordan skal man opfatte den EU-kritik, der kommer fra Marine Le Pen? Hvordan argumenterer EU-modstanderne i Frankrig  – hvad er afgørende for dem?

 


Nino Galetti er leder af den franske afdeling af den tænketank, der er knyttet til kansler Merkels tyske konservative parti.

Frankrig set med tyske øjne

Samarbejdet mellem Frankrig og Tyskland er afgørende for EU-samarbejdets retning og det har siden EU’s grundlæggelse været et selvstændigt magtcenter inden for EU.

Samarbejdet mellem de to største EU-lande bliver stadig vigtigere, især efter at Storbritannien forlader EU.

Hvordan ser samarbejdet ud, set fra en tysk tænketank i Paris – og hvordan bliver Frankrig set fra Berlin?